14ο Γυμνάσιο Πειραιά - Αγ.Αναργύρων & Κω - Παλιά Κοκκινιά - e-mail: info@asmpir.gr - Τηλ.: 210 4200 917

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ


Με χαρά δεχθήκαμε την πρόσκληση του Νομισματικού Μουσείου Αθήνας να συμμετέχουν μαθητές/μαθήτριες του σχολείου μας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γνωρίζω το Ιλίου Μέλαθρον και τους θησαυρούς του» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείου.

Αφού έγιναν οι αναγκαίες συνεννοήσεις, την Κυριακή το πρωί στις 27 Μαΐου, 50 μετανάστες/μετανάστριες, μαθητές του σχολείου μας και 7 συνοδοί εθελοντές εκπαιδευτικοί περνούσαν την είσοδο του μουσείου.

Μας υποδέχτηκε η αρχαιολόγος κα. Λαδογιάνη στο αίθριο του μουσείου και μας μίλησε για την ιστορία του κτιρίου, τον Ερρίκο Σλήμαν και τις ανασκαφές στην Τροία και στις Μυκήνες και για τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Τσίλλερ Ερνέστο.

Οι μαθητές μας φαινόταν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από την επιβλητικότητα του κτιρίου, την ομορφιά του αίθριου χώρου και την φιλόξενη συμπεριφορά των υπευθύνων. Χωριστήκαμε σε μικρές ομάδες και ξεκίνησε η ξενάγηση στο εσωτερικό του κτιρίου. Η μια αίθουσα πιο εντυπωσιακή απ’την άλλη. Ο διάκοσμος στους τοίχους και στην οροφή, οι πίνακες ζωγραφικής και τα ψηφιδωτά στο δάπεδο μαρτυρούσαν τη γοητεία που άσκησε ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός στον ιδιοκτήτη του σπιτιού.

Στις προθήκες των νομισμάτων εκτυλίσσονταν όλη η ιστορία των ανθρώπων της ανατολικής μεσογείου. Από τις χάλκινες πλάκες, τους οβολούς μέχρι τα νομίσματα των νεότερων χρόνων. Οι μαθητές μας έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αίθουσα συλλογής νομισμάτων απο τις αραβικές χώρες. Μερικοί διάβασαν αποσπάσματα από το Κοράνι πάνω στα νομίσματα. Η εξαίρετη ξεναγός μας δεν έχασε την ευκαιρία να μας μιλήσει για τις στενές σχέσεις των Ελλήνων με τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής και της ιδαίτερης συμβολής του Αλέξανδρου σε αυτό.

Στην αίθουσα με τα βυζαντινά νομίσματα η ξεναγός μας δείχνει χρυσά κωνσταντινάτα νομίσματα και εξηγεί ότι για πολλούς αιώνες ήταν τα κυρίαρχα νομίσματα του κόσμου. Ένας μαθητής μας, ο Αχμέντ προσθέτει: «Δηλαδή όπως είναι σήμερα το δολλάριο και το ευρώ». Μετά την περιήγηση στους χώρους του μουσείου, επισκεφθήκαμε την βιβλιοθήκη και το εργαστήρι συντήρησης νομισμάτων. Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τη διαδικασία συντήρησης ενός νομίσματος. Στην έξοδο μας περίμενε μια δροσερή πορτοκαλάδα και ένα κρύο τσάι. Πήραμε τον δρόμο της επιστροφής αφού ευχαριστήσαμε τους υπεύθυνους για την υπέροχη φιλοξενία. Έβλεπα στα μάτια των μεταναστών  την ευχαρίστηση για όσα είδαν και άκουσαν. Μια ακόμα κλωστή που δένει την κοινή μας μοίρα, τον κοινό μας αγώνα για ειρήνη, δημοκρατία, ψωμί και ελευθερία, σκέφτηκα. Χωρίσαμε στον σταθμό στη Πανεπιστημίου. Ραντεβού στις πέντε η ώρα για μάθημα είπε η Σεβαστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου