14ο Γυμνάσιο Πειραιά - Αγ.Αναργύρων & Κω - Παλιά Κοκκινιά - e-mail: info@asmpir.gr - Τηλ.: 210 4200 917

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Απλές καθημερινές σκέψεις…




Με αφορμή την κατάσταση στην Παγανή Λέσβου, γυρίζουν στο μυαλό μου τόσο οι γενεσιουργές αιτίες, όσο και τα προβλήματα που δημιουργεί το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης ακόμη και ως λέξη...
Δεν θα την «κολακέψω», δεν θα της αλλάξω ρούχο για να γίνει πιο απαλή. Οι μετανάστες που μπαίνουν στη χώρα υπό μη νόμιμες συνθήκες, είναι λαθρομετανάστες, είναι παράνομοι…
Εμείς όμως τι κάνουμε γι αυτό;
Ο παράνομος μετανάστης, ο λαθρομετανάστης, είναι ένα ον χωρίς αυταξία;
Έχουμε μια υποδομή και μια νομοθεσία υποδοχής οι οποίες τον αντιμετωπίζουν ως συνάνθρωπο;
O σεβασμός των ανθρώπων αυτών και της αξιοπρέπειάς τους από πλευράς μας, γίνεται δείκτης τού ήθους και του πολιτισμού μας;
Έχουμε, ως ευρωπαϊκός κόσμος, μια πολιτική που να δίνει κίνητρα στους παράνομους μετανάστες να επιστρέψουν στον τόπο τους, ενώ παράλληλα να μπορεί να τους διαχωρίζει από τους πρόσφυγες;
Έχουμε μια πολιτική ασύλου για ανηλίκους, ασυνόδευτους μετανάστες και για όσους στη χώρα τους διώκονται εξαιτίας της διαφορετικότητας φύλου, θρησκείας, πολιτικών ή σεξουαλικών επιλογών;
Έχουμε , ως κοινωνία, τους μηχανισμούς εκείνους που, στο παρελθόν, εξασφάλιζαν την κοινωνική συνοχή και διέσωζαν την ανθρωπιά;
Είναι σαφές ότι οι λύσεις που εφ-ευρίσκονται, μπροστά στις όποιες διαμαρτυρίες των αντιρατσιστικών οργανώσεων, πολλές φορές κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Υποχωρούν ναι μεν οι αρχές, γίνονται προσπάθειες να αδειάσει η Παγανή, αλλά εγκαταλείπονται οι πρόσφυγες άστεγοι στο λιμάνι ή οργανώνεται η μαζική μεταφορά τους στον Έβρο και η μυστική απέλασή τους.
Από την άλλη διαρκές πρόβλημα παραμένει ότι οι τοπικές κοινωνίες στα μέρη που αποτελούν πύλες εισόδου μη νόμιμων μεταναστών στη χώρα μας, δεν αντέχουν να σηκώσουν το βάρος της εισροής όλου αυτού του πλήθους. Το βάρος αυτό δεν αντέχει καν να το σηκώσει η χώρα. Χρειάζεται ευρωπαϊκή και διεθνής πολιτική. Χρειάζεται ενίσχυση των χωρών της Νότιας Ευρώπης που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα αλλά και κατανομή των κέντρων φιλοξενίας-και όχι κράτησης-σε περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Χρειάζεται ενθάρρυνση και παροχή κινήτρων στους μετανάστες για να επιστρέψουν στις χώρες τους. Χρειάζεται ενίσχυση των χωρών αυτών που αιμορραγούν χάνοντας το ανθρώπινο δυναμικό τους. Χρειάζεται εξασφάλιση της διεθνούς ειρήνης. Χρειάζεται ανακατανομή του πλούτου και όχι της φτώχειας.
Με το βλέμμα στραμμένο στην παγανή, θεωρώ απαραίτητο να υπογραμμίσω ότι:
Είναι ανάγκη να ευαισθητοποιηθούν τα όργανα του κράτους, οι τοπικές κοινωνίες, οι κατά τόπους παράγοντες, στην απαράβατη αρχή: Στον κάθε άνθρωπο συμπεριφερόμαστε με ανθρωπιά.
Είναι τόσο απλό…
Κι ακόμη…
Όσο δεν θεσπίζεται και δεν υλοποιείται μια μεταναστευτική πολιτική, όσο ο γνώμονας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν θέτει τις βασικές αρχές στη νομοθεσία και στην κοινωνία, όσο τα αποτελέσματα του φαινομένου της μη νόμιμης μετανάστευσης στη χώρα πλήττουν τους κατοίκους των περιοχών εισόδου προσφύγων, τόσο θα αυξάνονται τα φαινόμενα ρατσισμού.

Ελένη (Τζένη) Λιντζαροπούλου

ΥΓ... Διαβάστε το δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ που μιλά για το κομφούζιο στα κέντρα κράτησης.







.

4 σχόλια:

  1. Θα μου επιτρέψετε να καταθέσω με ειλικρίνεια την άποψή μου από καρδιάς.
    Δηλώνω δημοσίως και ευθαρσώς ότι όχι μόνο δεν είμαι ρατσίστρια, αλλά διάκειμαι ιδιαίτερα ευμενώς προς όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν τον ήλιο μοίρα και κάποιο σαπιοκάραβο τους ξεμπάρκαρε στην χώρα μας.¨ Όσο για τα παιδιά, βουρκώνω όταν τα βλέπω και θα ήθελα να είχα μιαν αγκαλιά να χωράγανε όλα μέσα, Αλλά:
    Πως να παραβλέψει κανείς τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που έχει προκαλέσει η βίαιη έλευσή τους στην Ελλάδα και η ανοργάνωτη εισβολή τους στην Ελληνική Κοινωνία;
    Δεν θα τα απαριθμήσω ούτε θα τα εξειδικεύσω, Είναι γνωστά σε όλους.
    Την ευθύνη δεν την έχει ο λαός μας που αντιδρά πολλές φορές βίαια , την έχει αποκλειστικά η Πολιτεία που δεν έχει την στοιχειώδη οργάνωση και υποδομή να ελέγξει και να εμποδίσει την είσοδο, να περιφρουρήσει την διαμονή, να δημιουργήσει μηχανισμούς που να εφαρμόσει ορθά κριτήρια απορρόφησης αυτού του ανθρώπινου δυναμικού, καταφεύγει μόνο σε μη αποτελεσματικές σπασμωδικές ενέργειες .

    Δεν ξέρω ποιες είναι οι δεσμεύσεις επ’ αυτού , Της Ελλάδος απέναντι Στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξέρω να πω ότι κάποιος πρέπει να προστατέψει την Ελληνική κοινωνία από αυτήν την επιδημία της απάνθρωπης διαβίωσης ανθρώπων μέσα στις καρδιές των ελληνικών πόλεων . Πρέπει να δώσει ένα τέλος στην ευτέλεια της Ζωής αυτών των μυρίων ανθρώπων που δεν έρχονται στην χώρα μς σαν κατακτητές αλλά γυρεύοντας μια θέση κάτω απ’ τον ήλιο. Υπάρχει θέση και γι αυτούς; Εάν ναι να τους την παραχωρήσουμε ανθρώπινα, πολιτισμένα, οργανωμένα. Εάν δεν υπάρχει ας τους βοηθήσουμε πάλι με πρόγραμμα και οργάνωση να την βρουν κάπου αλλού . Γιατί κι αυτοί εδώ είναι όμηροι μιας ανείπωτης δυστυχίας.
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
    http://ligery.pblogs.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @
    Λυγερή μου, ευχαριστώ κατ' αρχήν για το δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ για το οποίο με ενημέρωσες και πρόσθεσα στην ανάρτηση.
    Θα συμφωνήσω μαζί σου και για τα προβλήματα που προκύπτουν από την αθρόα προσέλευση μεταναστών και για τα ελλείμματα και την αδιαφορία της πολιτείας ως και την απουσία νόμου.
    Δεν θέλω να επεκταθώ γιατί θα υπάρξουν και άλλα δημοσιεύματα για το θέμα.
    Όμως θα διαφωνήσω στο ότι «δεν έχει ευθύνη ο λαός που αντιδρά πολλές φορές βίαια». Δεν υπάρχει αυτός ο «λαός»… Πολλές φορές είδαμε να βαφτίζονται «λαός» οργανωμένα μέλη φασιστικών οργανώσεων που ασκούν συστηματική βία απέναντι στους μετανάστες.
    Οι απλοί άνθρωποι, μπορεί να αγανακτούν για την όλη κατάσταση και να θυμώνουν, αλλά υπερισχύει η ανθρωπιά απέναντι στην τραγικότητα αυτών των καταστάσεων. Είμαι βέβαιη γι αυτό. Δεν έχω κανένα αντίθετο παράδειγμα και κανένα περιστατικό βίας που να προέρχεται από ανθρώπους που προσανατολίζουν τη σκέψη τους με γνώμονα την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης.

    Σ’ ευχαριστώ πολύ και πάλι… θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε την κουβέντα μας.


    Ελένη (Τζένη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ, όπως όλοι οι άνθρωποι άλλωστε, είμαι ρατσιστής. Για παράδειγμα: με αυτούς που "φτιάχνουν" τα αυτοκίνητα τους. Τα συμαντικότερα χρόνια της ζωής μου τα πέρασα στις Βρυξέλλες όπου παρόλο που είναι πολυπολιτισμική πόλη υπάρχει και εκεί ρατσισμός.

    Δεν δέχομαι όμως την άσχημη αντιμετώπιση των καημένων ανθρώπων που έρχονται στη χώρα μας. Μπορεί να είναι μεγάλοι σε αριθμό αλλά θα είχα την απαίτηση από ένα έθνος πρώην μεταναστών να ήταν περισσότερο ανεκτικό στους νέους μίζερους. Έκανα λάθος και δυστυχώς το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. που παλαιότερα ήταν χώρες αποστολής μεταναστών και πλέον δέχονται μετανάστες σε αυτούς.

    Δέχομαι επίσης πως η μαζική προσέλευση ξένων σε μία κοινωνία δημιουργεί προβλήματα αλλά...

    Έχω την απαίτηση το Ελληνικό κράτος να είχε προετοιμαστεί μιας και στην Ε.Ε. υπάρχουν πολλές χώρες που δεχόντουσαν μετανάστες πολύ πριν από εμάς και θα μπορούσαμε να είχαμε επνευστεί από την εμπειρία τους και να φτιάχναμε ένα ικανοποιητικό θεσμικό πλαίσιο.

    Παρόμοι απαίτηση έχω και από τους Έλληνες πολίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @
    Ιωάννης Κ.

    Σας ευχαριστούμε για τις σκέψεις σας και την επίσκεψη στη σελίδα μας. Έχετε δίκιο, θα έπρεπε η χώρα μας να έχει νομοθεσία και πολιτική για την μετανάστευση, ακολουθώντας τα θετικά παραδείγματα άλλων χωρών που προηγήθηκαν ως χώρες υποδοχής μεταναστών.

    Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ρατσιστές... ούτε κι εσείς είστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή